Ekonomisk familjerätt

Till den ekonomiska familjerätten hör frågor om testamente, äktenskapsförord, gåvobrev med mera. Om du behöver hjälp med att utforma och upprätta handlingar efter personliga behov så är du varmt välkommen att kontakta mig.

Testamente

Om man vill frångå den legala arvsordningen eller sätta upp vissa villkor för sin kvarlåtenskap behöver man upprätta ett testamente. Ett testamente behöver bevittnas av två samtidigt närvarande vittnen.

Det var tidigare vanligt att upprätta ett inbördes testamente mellan äkta makar som hade gemensamma barn. Efter lagändring så ärver numera efterlevande make kvarlåtenskapen före gemensamma barn. När den efterlevande maken avlidit ärver gemensamma barn arvslott från båda föräldrarna. Sambo ärver inte varandra enligt den legala arvsordningen.

Särkullbarn till avliden part har alltid rätt att begära ut sin laglott, dock behöver oavsett testamente eller övriga omständigheter en beloppsregel för kvarlevande part vara uppfylld.

Äktenskapsförord

Äktenskapsförord är en handling som aktualiseras vid bodelning. Bodelning kan förekomma under äktenskap men vanligast är efter att äktenskapet har upphört. Handlingen talar om vilken egendom som parterna vill ska vara enskild och därmed undantagen bodelning. Äktenskapsförord behöver registreras hos Skatteverket för att vara giltigt.

Fullmakter

Sedan 2017 är det möjligt att upprätta en framtidsfullmakt för det fall man inte längre kan ta hand om sina angelägenheter och sörja för sin person. Det förekommer fullmakter med generella formuleringar och fullmakter med mer specifika. Genom att upprätta en framtidsfullmakt har du möjlighet att själv bestämma vem som ska hjälpa dig om du hamnar i en situation där du inte längre kan ta hand om dig själv. En framtidsfullmakt behöver bevittnas av två samtidigt närvarande vittnen.

Gåvobrev

Genom gåvobrev kan man villkora gåvor och även ange att gåvan ska vara mottagarens enskilda egendom. Gåvobrev måste upprättas om gåvan är en fast egendom.